Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2011 21:11 - Защо българинът е бугарин
Автор: nemakedonoid Категория: История   
Прочетен: 2947 Коментари: 8 Гласове:
5

Последна промяна: 22.06.2011 21:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Странно нали. Айде "Ъ"-то им е изтрито, да не се бъркат, ама нали имат Л, а пък по македонски българинът си е бугарин без "Л".
Ами вероятно защото на сръбски българинът е бугарин.
И формировачите на общественото мнение в БЮРМ явно държат тези, които облъчват, да се чувстват по-близки до сръбския правопис, отколкото до този, които са ползвали дедите им.




Гласувай:
5



1. marknatan - Да не си и ти от Родна реч, ени сп...
23.06.2011 05:36
Да не си и ти от Родна реч,ени спретнати и чисти ,като къпани милиционери ?


Е ,поради что ,у Сопие (Sofie,Skopie)си думат на язикот на Братята,ма не Солунските ,а на Миладинови от Струга,а "тракийците" дето си запазили топонима Балкан са му таковали такованката на наследтвото си
Е кой тогава е бугарин,тоз който говори и е запазил бугарският отпреди 200 г или новата източна "тракийскотурскатаманафската" филибарскотърнововарненската превъзходна смес заселена от рушняците,гордо наричащи се Балканци,щото тва им била планината от Турско время
цитирай
2. stanemirkata - Гледаш го,
23.06.2011 10:16
уж нищо му няма, пък то - македонец...
цитирай
3. sande - Ако българите се наричат българи, значи са българи и обръщенитего към тях би следвало да бъде "Българи"...
23.06.2011 15:18
Българите са българи.

Не са бугари.

Бугари е сравнително по-фин и милостив начин да им бъде казато, че са по-долна раса от сърбите.
А значи и от македонците.

Затова по медиите ги наричат татари, черкези ... въобще простаци.
цитирай
4. atil - Произношението няма значение, ...
26.06.2011 09:02
Произношението няма значение,значение има това което се нарича с тези думи.А "бугар" е по-блзко дори до оригинала(най-древния - булгар).Сърбите нямат нищо общо специално с това самоназвание.По-скоро те са го взели от македонците.Тяхното име - "серби" е също булгарско и означава - покорен човек,буквално - "биещ коляно",роб.Така са се наричали и подчинените от китайците хуно-българи ,които избягали в Източна Европа през 2-ри век при своите сънародници - булгарите.
Най-големите цигани и изроди сред човешката популация са комунистите от бивша Югославия!След тях са татаристите и комунистите от България,чиито деца станаха седесари.Синоними на булгар: малкар,бияр,балкар,таулу,българ,бугар,мишар,крешен...и др.
цитирай
5. nemakedonoid - Ами ...
26.06.2011 18:25
Възможно е да си прав. Все пак, фактът, че преди началото на интензивната пропаганда, на югозапад българинът е бил българин, а не бугарин, според мен доказва сръбската намеса.
цитирай
6. atil - Диалектна форма на изговор, имаме ...
27.06.2011 16:31
Диалектна форма на изговор,имаме западни и източни говори,в Македония винаги са се самонаричали - бугари!По скоро сърбите са го взели от тях отколкото да им го налагат.Сърбия много по-вече е била под българско и македонско робство отколкото Македония под тяхно!
цитирай
7. анонимен - Atil, не си прав
26.07.2011 23:16
Прочети писания на българите от Македония от 19 век и ще видиш, че навсякъде буквата Л неизменно присъства. Някъде го пишат болгарин, но пак има Л.
Т.е. със съжаление ще ти го кажа. Или не си компетентен, или се опитваш деликатно да объркаш хората.

Поздравления за блога.
цитирай
8. shtaparov - Пълен разгром за фалшификаторите от Белград и Скопие:
19.12.2011 01:17
О,"сръбското" название БУГАРИ си има продължение,което е много,много неприятно за професионалните фалшификатори и измамници от Скопие. Понеже то,като стара наша диалектна форма на Българското име (разпространена в земите,където се говорят Западно- Български диалекти) означава БОГАРИ (БОГ-АРИ,БОГ-ОРА,т.е.- БОЖИИТЕ ХОРА,ХОРАТА НА БОГА,СИНОВЕТЕ НА СЛЪНЦЕТО,БОГОИЗБРАНИТЕ)! Тъкмо това име е зареждало с многовековна гордост и самочувствие нашите древни предци,а усложнените му форми БОЛГАРИ (БУЛГАРИ,БЪЛГАРИ,БУРГАРИ и пр.) означават съвсем същото,но по езиковите норми на други древно- Български диалекти (в случая- Източните)! Преходът е станал така,както в примерите Белград- Београд, Жълто- Жъто, Колко- Коко,
Малко- Мако (Манко,с носовка), Вълк (Вулк)- Вук и т.н.,и т.н. А буквата Л често е присъствала в записите на Българското народностно име от възрожденска Македония,понеже образованите хора там още тогава били повлияни от изговора,разпространен в земите около бившата Българска столица Търново,както и от пионерната ни възрожденска книжнина,разпространяваща се от относително свободните земи на Влашките княжества към поробените Български предели. Съответно- македонските ни възрожденци често игнорирали западнодиалектната форма БУГАРИ,разпространена широко в техния край,и налагали източнодиалектните форми БОЛГАРИ,БЪЛГАРИ и пр. Те четели несъмнено и в-к "Македония",списван от източно- Българския писател дядо Славейков,който по рождение ползвал онази форма на народностното ни име,която била разпространена в родния му край.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nemakedonoid
Категория: История
Прочетен: 110672
Постинги: 42
Коментари: 78
Гласове: 46
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930