Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2018 09:08 - ИНСТИТУЦИОНАЛНО И ЛИЧНО
Автор: alexiev123 Категория: Политика   
Прочетен: 535 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 18.02.2018 г. 

С голям интерес очаквах да чуя тази сутрин коментара на д-р Николай Михайлов за словесната престрелка между премиера и президента. 
Боли ме да виждам как безспорно умни хора се преструват на глупави. Според него всичко било на лична основа…

За президента най-вероятно е така, но за премиера – в никой случай.

Да си припомним откъде тръгна диалогът – от намека на премиера, че началникът на кабинета на президента, който няма достъп до класифицирана информация, е „сивият кардинал“, който му диктува острите думи.

Ако за президента това е личен въпрос, за премиера е институционален. Президентът е избрал този човек да му бъде началник на кабинета, но без да се съобразява с изискванията за този пост. 
Задавате ли си въпроса - дали при изпращането на информация от Министерския съвет към Президентството Бойко Борисов трябва да се съобразява с това, че тя ще попадне в ръцете на непроверен човек? Аз бих се съобразявал, със сигурност и на премиера му се налага да се съобразява.

Какви претенции за недостатъчна информираност може да има президент, който в лицето на началника на кабинета си нарочно държи в институцията си канал за изтичане на класифицирана информация? Ако за президента това е личен въпрос – аз съм си го избрал и никой не може да ми налага да го сменя, за премиера въпросът е институционален. Утре някой ще го попита – и с право – защо изпращаш секретна информация на президента, след като е известно, че началникът на кабинета му няма достъп? Това е въпрос и към службите, впрочем. Ако има недостатъци в законовата уредба, тя трябва да се усъвършенства, а не да се използват - както сега се прави!

Тъй като в личните им разговори винаги се разбирали, за да оневини президента за неадекватната му реакция по повод срещата във Варна, Борисов предположи най-добронамерено, че тя е продиктувана от същия този началник на кабинета му.
(Напомням: „"Не приемам български премиер и германски канцлер да оповестяват своето решение за поканата на чужд държавен глава (Ердоган) в България, а българският президент да научава от медиите". Радев трябва да приеме, защото в случая става дума за външна политика, която се осъществява от изпълнителната власт – т.е. от премиера. Турция е президентска република и Ердоган е ръководител на турската външна политика. Иво Христов не го знае, но е лошо, че и Радев не го е научил. А ако Ердоган смята, че не го е поканил равнопоставен, може да не приеме поканата.) 
За мен е очевидно - Румен Радев е все още толкова неуверен на поста си, че се поддава на всякакви влияния.

Ако продължава да не прави разлика между его-то си и държавните интереси, президентът Радев ще си намери белята - за мен и това е без съмнение. 
И за сетен път със съжаление отбелязвам, че с много малки и спорадични изключения, у нас сериозни коментатори на политическите събития няма.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ok3223 - За теб, за теб ...
19.02.2018 10:17
Тъъпак продажен ...
У нас в България, бабичката немска се разпорежда като у дома, като използва невежеството и подлизурството на банкянския чукундур, готовността му да и направи всякаква услуга без да се съобразява с никой и нищо.
Чукундура банкянски кани турският президент, без даже да уведоми за това нашият президент и той да научава това от пресата.
Та това господинчо е неуважение на институцията президент и нон сенс на степен н.
И ТИ ОПРАВДАВАШ ТОЗИ ЧУКУНДУР ЗА ТОВА.
ЧЕ ТОЙ Е ПРОСТАК И ГОВЕДО И НЕМСКА КУКВА НА КОНЦИ Е ЯСНО НА ВСИЧКИ, Е ГОТОВ НА ВСЯКАКВИ УСЛУГИ, КАКВИТО БИ МУ ПОИСКАЛА НЕМСКАТА БАБАБИЧКА.
НО ВСИЧКО СИ ИМА ГРАНИЦИ ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexiev123
Категория: Политика
Прочетен: 902170
Постинги: 830
Коментари: 592
Гласове: 649
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031